Slik lager du sikre passord på nett

Passordene dine på nett er som nøkkelen til huset ditt. Det er ditt beste forsvar mot tyver i hjemmet, og på nettet. Men hva er egentlig et sikkert passord? Og hvordan kan du lage sikre passord uten at det er glemt etter ti minutter? Frykt ikke! Her har vi samlet noen superenkle tips som viser deg hvor enkelt du kan lage sikre passord.

Slik lager du sikre passord på nett

1. Lag passord som er like unik som deg 👈

To av nordmenns mest brukte passord er “123456” og “bbbbbb”. La oss være helt ærlig - sånne passord er det samme som å åpne opp døren og ønske tyvene velkommen inn. Ikke akkurat sikkerhet på høyt nivå! Du bør glemme enkle og åpenbare passord.

Tenk at passordet skal være unikt. Du bør unngå de mest vanlige passordene som nordmenn bruker. Du kan se en oversikt over de 20 mest brukte passordene hos NordVPN (ekstern lenke).

En smart metode er å bruke passfraser. Det er en måte å lage sikre passord på der du bruker ord, symboler og mellomrom for å sette sammen passordet. Et eksempel kan fore eksempel være "katten rundt fotball fiskebåt0 aldri".

Passfrasen du bruker er tryggere dersom den ikke gir noen mening. Du bør derfor unngå å bruke setninger som har en logisk rekkefølge.

(Merk: det er ikke alle tjenester som tillater mellomrom når du lager passord)


2. Lengden betyr noe 📏

Når det kommer til passord så betyr lengden noe. En rapport fra Hive Systems (ekstern lenke) i 2023 viser at desto lengre passordet er, desto vanskeligere blir det for hackere å knekke det.

Men det aller viktigste når du skal lage et sikkert passord er at du ikke bare bruker tall og bokstaver. Passordet blir best når du har en kombinasjon av tall, store og små bokstaver og symboler som @, #, $, %, ! og *.

Med How Secure Is My Password (ekstern lenke) kan du teste hvor sikkert passordet er. Her har vi brukt sitatet, "Livet er som en konfekteske", og gjort det om til passordet "L!veTeRsomeneskeKonf3kt". Passordet er både kreativt, og nesten helt umulig for en hacker å knekke!

Prøv verktøyet selv, og test passordene du bruker i dag. Vi kan love deg at du vil bli overrasket av resultatene!

3. Bli inspirert av favorittboken din 📚

Er du glad i bøker? Hvorfor ikke hente inspirasjon til gode passord fra favorittbøkene dine?

Shakespeare

Ta et sitat, eller en linje fra en bok, og kombiner det med tall og symboler. La oss ta et eksempel fra en av historiens mest kjente forfattere. William Shakespeare skrev “Å være eller ikke være. Det er spørsmålet”.

Hva om du gjør det om til et passord? Da får du “Åv3iVde?et”. Det er et passord som er like smart og intellektuell som Shakespeares skriving. Slenger du på en kombinasjon av passfraser kan du for eksempel bruke “Åv3iVde?et inken s3ilbåt" som passord.

Men husk, du bør ikke bruke hele navn eller ord som du kan finne i bøker, ordbøker eller på nettsider.


4. Ikke bruk samme passord flere steder⛔

Det kan være fristende å bruke det samme passordet på alle kontoer. Det er enkelt, og lite jobb. Men det bør du ikke gjøre. Det gjør nemlig alle kontoene dine utrygge.

Se på det på denne måten: Kontoene dine på nett er som dørene i et stort kontorbygg. Har du samme nøkkel på alle dører i bygget, er det enkelt for tyver å komme seg inn overalt, så lenge de har fått tak i den ene nøkkelen.

Men dersom du har egne nøkler for hver dør, så kommer ikke tyvene seg veldig langt forbi inngangsdøren. Derfor bør du kun bruke et passord et sted.

5. La en passordbehandler hjelpe deg 🔐

Ok, nå har du jo lært at du skal være unik, og lage litt lengre passord med tall og symboler. Samtidig nevnte vi at du ikke bør bruke samme passord på alle kontoer. "Men... hallo?", tenker du kanskje nå. Hvordan skal du klare å huske på alle disse vanskelige passordene?

La oss introdusere deg for passordbehandleren!

Det er din digitale passordassistent som husker alle passordene for deg. Med en passordbehandler trenger du kun å huske et hovedpassord. De fleste passordbehandlerene krypterer også alle passordene som du lagrer.

Det finnes flere gode alternativer å velge mellom. Vi anbefaler at du gjør et Google-søk, og sammenligner funksjonene på de ulike passordbehandlerene. På den måten finner du den løsningen som passer for deg.


6. Tid for en liten makeover 💇‍♂️

Når du først har laget et sikkert passord, er det viktig å ikke hvile på laurbærene. Passordet er som en hårsveis, og trenger en liten makeover i ny og ne. Lag deg en enkel rutine på å bytte passord jevnlig. Helst én gang i halvåret.

Det gjør at sikkerheten på passordene dine er på topp. Det er spesielt viktig å bytte passord jevnlig på kontoer der du har lagt igjen betalingsinformasjon eller sensitive personopplysninger.

Vær smart, vær proaktiv og lag deg en enkel og god rutine for å holde passordene dine oppdatert.

7. Passord + trotrinnsbekreftelse = sant 💚

Vet du hva som er bedre enn et lag med sikkerhet? Du tenker nok riktig. Nemlig to lag med sikkerhet. Med totrinnsbekreftelse er det ikke bare passordene dine som hindrer uvedkommende å komme seg inn på kontoen din.

Når du slår på totrinnsbekreftelse må du oppgi en ekstra bekreftelse i tillegg til passordet ditt. Det gjør at dersom passordet ditt skulle komme på avveie, så har tyver fremdeles ikke tilgang til kontoen din.

Totrinnsbekreftelse finner du på de fleste kontoer du har på nett, som blant annet Gmail, Facebook og Twitter.

8. Vær oppmerksom på fiskete forsøk 🐟

Selv med sikre passord vil du alltid være utsatt for scam eller phishing-forsøk. Som vi nevnte i Slik unngår du ID-tyveri så er det viktig at du er kritisk til e-poster, meldinger og innlegg i sosiale medier. Spesielt når du blir lovet en stor gevinst, eller skremt med at kontoer blir låst.

Seriøse selskap vil aldri be deg om å trykke på en link for å registrere Bank-ID, legge inn kortopplysninger eller annen personlig informasjon. Derfor bør du være på vakt og tenke på dette:

  • Vær kritisk til hvem som er avsender av e-posten, eller innlegget
  • Sjekk om teksten har skrivefeil - ofte har scam og phishing-forsøk skrivefeil både her og der
  • Forteller avsenderen at du har dårlig tid, og at du må gjøre noe raskt? Vær obs! Det er et typisk virkemiddel i scam- og phishing-forsøk for å stresse deg til å trykke på farlige linker

9. Hjelp familie og venner 🤗

Hver dag blir nettsider og tjenester påvirket av cyberangrep. Tilbake i 2019 ble for eksempel 540 millioner brukerkontoer på Facebook lekket i følge CBS (ekstern lenke). Bruker du tipsene ovenfor blir du tryggere, og de andre kontoene dine blir ikke påvirket, selv om Facebook-kontoen din kommer på avveie.

Det er enormt viktig å snakke med familie og venner om sikkerhet på nett, og sikre passord. Del kunnskapen din slik at flere kan bli tryggere på nett.

Loading chat...